#

Пастирське слово

Пастирське слово

Покаяння - проповідь о. Михайла Садовського

22.03.2015

Перші слова з якими Господь наш Ісус Христос звернувся до людей, були: "Покайтеся, і віруйте в Євангелію!" Зауважте, перше, до чого закликає Господь людину, це до покаяння, а вже потім до віри у Євангелію, а не навпаки. Покаяння є шлях до правдивого розуміння віри, живої віри, засобом, основою і вершиною духовного життя. Це важкий шлях, по котрому заповідає нам йти Христос Спаситель, але відомо, щоб без зусиль, боротьби не буває і нагороди. Дуже...[далі]


Патріярх Димитрій. Звернення до української молоді. Лист сьомий

25.08.2014

Христос не створював Церкву як якусь централізовану інституцію. Це зробили пізніше єпископи. Церква, як випливає із другої та третьої глав Книги Об'явлення святого апостола Івана Богослова, - це у кожній місцевості громада людей, об'єднаних вірою в Христа - Бога Спасителя. Кожна Христова громада має провідника, якого Христос називає Ангелом. Він є проповідником, тобто вчителем, який пояснює Христові Слова , вказує, як їх застосовувати в житті,...[далі]


Патріярх Димитрій. Звернення до української молоді. Лист шостий.

25.08.2014

“Вірую в Єдиного Бога”   Коли міркуємо про Бога як про Найвищу Силу, то само собою зрозуміло, що Найвищий Розум чи Найвища Сила може бути тільки одна, а коли той Розум і тую Силу називаємо Богом, то Бог може бути тільки Один. Якщо хто уявляє більше богів, то це вже не боги, а якісь побічні сили, які або співдіють з Богом, або діють проти Бога. Коли в язичництві приймали Сварога як бога неба, Дажбога як бога сонця, Стрибога як бога вітру, Перуна як...[далі]


Патріярх Димитрій. Звернення до української молоді. Лист п'ятий

25.08.2014

Деякі християнські конфесії виявляють своє християнство, зокрема, тим, що відмовляються від служби у війську. Хоча виникли ці конфесії саме в тих державах, які демонструють свою силу і свою зброю, які навіть перші використали атомну бомбу. Чомусь-то з тих держав іде аґітація проти служіння у війську. Наш народ ніколи не забирав чужих земель, а Україну сильні "добродії" щораз більше обкроюють. До Польщі, наприклад, сильні цього світу відрізали...[далі]


Патріарх Димитрій. Звернення до української молоді. Лист четвертий

25.08.2014

 У час побудови своєї Української держави кожен має думати про свою і особистість, і про своє місце в державі. Сьогодні є тривожним те, що молоді люди часто потрапляють у залежність від кримінальних груп, від чужинних, невластивих для України ідеологій, від алкоголю або, ще гірше, від наркотиків. Ще інших оплутують погані звички, лінивство, азартні ігри або розпуста. Тоді, як молодому треба вдосконалюватись всебічно, ставати добрим фахівцем, часом...[далі]


Патріярх Димитрій. Звернення до української молоді. Лист третій

25.08.2014

Якось я запізнав у Польщі одного архітектора в історичному містечку вислян - Вислиці, де єпископом був учень рівноапостольного Meтодія - Горазд. Цей архітектор дуже прагнув побачити Київ, особливо Святу Софію. Я запросив його до Львова, а вже в Київ возив "контрабандою''. Такі були часи. Він сів навпроти софійських апсид та довго дивився. Коли запитав його, над чим думає, він відповів: "Не можу намилуватися". Я зауважив, що у Польщі є...[далі]


Патріярх Димитрій. Звернення до молоді. Лист 1

25.08.2014

Звертаюся не тільки до віруючих молодих людей, але й до тих, що ще не зуміли знайти себе на своєму місці в обличчі Бога, тієї великої і святої Сили, яка для нас створила світ, особливо нашу прекрасну планету Землю. Той великий трансцендентний Розум створив усе таким дивним і постійно в однакових циклах діючим і дав нам його у володіння. Та ще дивніші самі ми, люди, розумні створіння: скільки можливостей розуму і творчої сили вклав у нас...[далі]


Таїнства Церкви. Прот Михайло Садовський

17.08.2014

Таїнства Церкви (грец. "містеріон" - тайна, таїнство) - це священнодії, в яких під зовнішніми обрядами невидимо діє благодать Божа, тобто спасительна дія Святого Духа. Таїнства мають божественне походження, так як встановлені Самим Господом нашим Ісусом Христом. Саме завдячуючи пришестю на землю Христа, людина отримала можливість прилучитись до особливих Дарів Божих. Ось ця, визначена частина Дарів Божих називається в Церкві Христовій...[далі]